Zaradi slabe vremenske napovedi smo bili prisiljeni odpovedati celotni program v nedeljo, 10. septembra. Kljub celoletnim pripravam na ta velik in pomemben dogodek, smo morali sprejeti to tudi za organizatorja neljubo odločitev.

Za ta skrajni ukrep smo se odločili zaradi prevelikega tveganja, saj obiskovalcem, nastopajočim in udeležencem povorke ne moremo zagotoviti minimalnih standardov za izvedbo kvalitetne prireditve. Dež lahko trajno poškoduje obutev in oblačila udeležencev v povorki, spolzka tla pa so nevarna za konjsko vprego. Ocenili smo, da bomo tako najbolje zavarovali našo dediščino, ki ji je ta festival posvečen. Dež bi lahko poškodoval tudi tehnično opremo, zato smo morali odpovedati tudi ostali program.

Prepričani smo, da je to za vse skupaj najboljša odločitev, hkrati pa se vsem opravičujemo za morebitne nevšečnosti.

Še vedno pa so obiskovalci vljudno vabljeni na spremljajoče razstave, ki jih še vedno lahko obiščete. Do 30. septembra bo v Galeriji Miha Maleš razstava »Z zlato nitjo stkano«, ki je plod raziskovanja in usklajevanja ter nato samega krojenja in šivanja kostumov. Andreja Stržinar je namreč na osnovi zgodovinskih virov čimbolj avtentično sešila oblačila kot so jih nosili naši predniki v sredini 19. stoletja. V Galeriji Dika si lahko še prihodnji konec tedna ogledate razstavo »Prišla je na kant, a nosila je gosposki gvant!« Do 9. oktobra pa bo odprta razstava Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc in sicer si jo obiskovalci lahko ogledajo v času uradnih ur v Občini Kamnik.

Današnji program, 9. septembra, ostaja nespremenjen.